© Rootsville.eu

The Wieners (NL)
Play Buddy Holly
CC Het Gasthuis Aarschot
(21-01-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Het Gasthuis - Rootstown
info band: The Wieners

© Rootsville 2023


Oh boy! gisteren nog tussen het rock en metal geweld met 'Busted in Rock' en vandaag alweer terug naar de rock 'n roll met 'The Wieners'. Hier in 'CC Het Gasthuis' in een organisatie van 'Rootstown' treden ze aan met hun tribute voor 'Buddy Holly'. In 2009 was ik reeds getuige van hun debuut met deze 'Buddy Holly Tribute' en daarvoor moesten we destijds richting 'Goorblues' in Wuustwezel'. Organisator Kurt De Bont kwam de meer dan 300 aanwezigen nog een dankwoordje toespreken en zo waren we klaar voor een avond vol nostalgie.

'Buddy Holly' werd op 3 februari 1959 bruusk uit het leven gerukt. Samen met JP Richardson aka 'The Big Bopper' en 'Ritchie Valens' verongelukte het vliegtuig toen met welk ze onderweg waren. Een zwarte dag voor de Rock 'n Roll toen. In 1971 schreef Don McLean nog een nummer over de evolutie van de rock 'n roll na Buddy's dood, ook beschreven als the day the music died!

Met ruim 120 concerten per jaar, zijn 'The Wieners' de meest optredende rock n' roll band van Nederland. Naast deze 'Buddy Holly Tribute' toeren ze ook met de muziek van 'The Everly Brothers', 'Johnny Cash', 'Ricky Nelson' en 'Classic Rock 'n Roll Stars' en ademen ze zo niet anders dan rock 'n roll. The Wieners zijn een levende juke-box uit de jaren vijftig. Geen Wurlitzer, of een Seeburg, of een Rock-Ola, gewoon the real thing, dus 'Live'. Op het podium staat ook nog een vintage 'bandrecorder', iets dat de jeugd van vandaag zelfs niet meer zou kennen.

Openen doen 'The Wieners' met 'It's So Easy', een nummer waarmee Linda Rondstadt in 1977 een dikke hit mee scoorde maar in 1958 samen door Buddy Holly en Norman Petty werd geschreven. Zo was er in 1978 ook 'Well All Right', toen gecoverd door Carlos Santana maar 20 jaar ervoor reeds opgenomen door Buddy Holly en ook dit nummer werd hier vanavond gebracht nog gevolgd door 'Brown Eyed Handsome Man'.

De harmonieuze samenzang werd door deze Nederlandse Crickets feilloos tot stand gebracht zo ook bij 'Think It Over'. De avond ging voorbij in een roes van 'Happy Days' met nummers als 'Words of Love' en 'Tell Me How', incluis de interactie met de 'bandrecorder'. Tijd om er ook een special guest 'Cor Sanne' bij te halen die ergens zijn carrière ook te danken heeft door het bij een auditie brengen van Buddy Holly nummer.

Met hem brengen 'The Wieners' het country gerelateerde 'Flower Of My Heart' gewoon omdat Buddy Holly in zijn begin dagen ook geobsedeerd was door de tak van 'country music'. In 1956 bracht Buddy Holly het rockabilly nummer 'Blue Days Black Nights' uit als zijn eerste singel, hier vanavond exclusief met Cor en The Wieners. Een jaartje later was het de beurt aan 'Rave On'.

Een niet alledaags instrument dat te horen is op de opnames van Buddy Holly is een 'Celesta' aka 'Bell Piano' en vanavond brengen 'The Wieners' haast een 'copy & paste' versie van 'Everyday' inclusief deze klokken piano. Een nummer waarbij de drummer van de band zijn dijen als percussie komt te gebruiken. Nog een 'specialleke' is het gebruik van de drummer van een gewone (versterkte) kartonnen doos hier te horen op Buddy's 'Look At Me'.

Buddy Holly kreeg ook het 'Bo Diddley' vibe te pakken en bracht in 1957 'Not Fade Away' uit, een nummer dat later werd gecoverd door niemand minder dan 'The Rolling Stones'. 'Rock Around With Ollie Vee' is dan weer een ode aan de ol's school rhythm 'n blues en zo wordt ook duidelijk dat de paar jaren dat Buddy Holly zich in de studio bevond een resum van hits in diverse stijlen kwam op te leveren. Ook aan de samenwerking met 'Decca' kwam een einde en zo werd 'That'll Be The Day' in 1957 de eerste single die uitgebracht werd op het 'Brunswick Label'. De periode dat ook 'The Crickets' werden opgericht.

In tegenstelling van Elvis die veel ging 'lenen' bij zijn zwarte mede-muzikanten was het hij die Buddy Holly kwam te inspireren voor rock 'n roll en zo brachten beiden het nummer 'You're So Square' uit. Ook het verhaal rond 'Peggy Sue' werd uit de doeken gedaan. Het nummer noemde in eerste instantie 'Cindy Lou' en werd in 1957 geschreven door het duo Jerry Allison en Norman Petty en zo was het ineens pauze...en konden we even bij praten met Frans & Co die even de blues hadden ingeruild vanavond voor de rock 'n roll maar ook over de nakende ontmoeting in de zomer met 'Sister Suzie'.

Het 'belletje' had nog maar eenmaal gerinkeld en iedereen zo meteen terug naar zijn plaats, dus het zal wel goed zijn zeker. Ook Buddy Holly coverde soms een nummer zoals eentje van Fats Domino en zo kregen we ook 'Valley Of Tears' te horen. Buddy Holly nam in 1958 ook nummers op begeleid met een heus orkest waaruit het mooie 'True Love Ways' werd uitgebracht. De close harmony van deze The Wieners' kwam nog eens volop in de spotlights te staan op 'Crying, Waiting, Hoping'. Dit nummer werd in uitgebracht als b-side op de single 'Peggy Sue Got Married'.

In 1958 trad Buddy Holly in het huwelijk met de Puerto Ricaanse  Maria Elena Santiago en verhuisde zo ook naar een appartement in New York. Het was daar dat 'The Appartment Tapes' tot stand kwamen, eenvoudige opnames van Buddy Holly enkel met gitaar en bandrecorder, en zo kw am dit retro apperaat on stage ook terug in beeld met ook Cor Sanne die dan een nummer bracht met een duur van amper 90 seconden.

Kregen we ook nog de hits 'It Doesn't Matter Anymore' en 'Maybe Baby'. Tijdens zijn korte carrière werd Buddy Holly ook bevriend met de 'Everly Brothers'. Op 'Heartbeat' speelde Tommy Allsup tijdens de opname ervan op 'lead gitaar' en hete was diezelfde Allsup die die tragische dag aan de dood ontsnapte door zijn plaats op het vliegtuigje af te staan aan Ritchie Valens. Uit 1957 krijgen we ook nog 'It's To Late, She's Gone' te horen en zo deinen we richting einde van deze 'Buddy Holly Tribute'.

We kregen toen de vraag voor een sing-a-long en moesten enkel de letter 'A' onthouden en zo galmde 'I'm Gonna Love You Too' door 'Het Gasthuis'. Ah-ha, ha-ah-ha-ha-ha....'Cause I'm a-gonna love you too. Uit de opnames met een voltallig orkest kregen we ook nog 'Raining In My Heart' uit 1958 en toen diene Cor terugkwam voelde we het aan ons water...in Nederland zouden ze in deze periode dan zo zingen van...dat is het einde, dat doet de deur dicht, daar zijn geen woorden voor van Johnny Hoes.

En zo kwam het spreekwoordelijke einde er dan toch aan met 'Oh Boy' en voor diegene die dit hebben gemist zingen we alllemaal in koor...All of my love, all of my kissin', You don't know what you've been a-missin', Oh boy !

Het applaus en de vraag voor een encore vulde de zaal en zo kwamen 'The Wieners' nog eens terug voor het intieme 'Dearest'. 'The Wieners' zijn van de besten in dit segment van de zo getrouw mogelijke covers. Je voelt je gelijk meer dan een halve eeuw ver in de geschiedenis. Wondermooi en met kippevel-potentiëel. Het befaamde kiekebich-syndroom, maar wij moeten ons nu haasten naar het 'Pallieter café' te Herselt want there's a party going on met de 'pres' en zijn madam van Gevarenwinkel.